Ursprung

Var fotbollen från början kommer ifrån och hur den uppfanns är inte helt fastställt. Man vet i alla fall att i nuvarande Kina tidigt utövades ett fotbollsliknande spel som till stor del kan liknas vid dagens fotboll. Bollen var av läder och målen bestod av två pinnar med nät emellan. Precis som nu spelade man även då, ca 300-400 år f.Kr., med två lag som ställdes mot varandra.

Men även andra länder spelade liknande spel långt innan den moderna fotbollens uppkomst. För att nämna ett exempel vet man att man gjorde det i Centralamerika under Mayatiden ca 900 år e. Kr. Aztekerna spelade också ett fotbollsliknande spel, dock på högsta allvar. Förlorarna offrades nämligen åt gudarna.

I Frankrike och Italien spelade man under 1300-talet ett spel som liknar dagens fotboll. Det fanns dock en avgörande skillnad. Målen var utelämnade och man skulle istället lyckas få bollen över kortlinjen. Detta gjorde att spelet kanske kan liknas mer vid rugby.

Innan den moderna fotbollens genombrott fanns det försök till att förbjuda fotbollen i både Frankrike och England, vilket kan ses som lite paradoxalt då båda dessa nationer i nuläget är stora fotbollsnationer. Engelsmännen till exempel tyckte att fotbollen var slöseri med tid och att man borde ägna sig åt vettigare sporter som till exempel bågskytte. Det lyckades dock inte. En annan spännande detalj om fotbollens historia är att antalet spelare i ett lag på denna tid ofta inte var begränsat. Man ställde ofta upp by mot by och det kunde ibland röra sig om hundratals personer i en enda match.