Christiano Ronaldo

Christiano Ronaldo är att betrakta som en av giganterna inom dagens fotboll. Han debuterade i den portugisiska ligan redan som 17-åring för klubben Sporting. Det var också i denna klubb han spelade när han sommaren 2003 besegrade Manchester United. Storklubben tappade hakan över Ronaldos prestation och beslutade sig för att värva honom, som klubbens första Portugisiska spelare någonsin.

År 2007 ryktades att Real Madrid var beredda att betala en mycket stor summa för att köpa loss talangen men han valde att stanna och skrev på ett kontrakt för fem år framöver. Ronaldo gjorde stor succé i Manchester och lyckades där vinna både klubblags-VM Champions League och dessutom bli trefaldig ligamästare.

År 2009 bar det dock av mot Real Madrid och Ronaldo köptes ut för runt miljarden mätt i svenska kronor och skrev på ett sexårskontrakt. Tiden med Real kan inte beskrivas som något annat än en succé och Ronaldo kammade hem inte mindre än 4 Champions League-titlar.

Han stannade i klubben ända till 2018 då han beslutade sig för att skriva på för den Italienska storklubben Juventus.

Utöver detta har Christiano Ronaldo haft en mycket framgångsrik karriär med landslaget, med höjdpunkten år 2006 då han tillsammans med sitt Portugal lyckades ta hem EM-guldet, trots att han i finalen fick kliva av med en knäskada.

Något som utmärker Ronaldo som spelare är att han har matat in så pass många mål genom åren trots att han är en kantspelare. Säsongen 2011/2012 gjorde han till exempel 47 mål i ligan, en otroligt hög siffra. Han är en mycket komplett spelare som är otroligt snabb, bra på huvudspel och extremt duktig på fasta situationer. Med andra ord lite av en målmaskin.

Individuellt har han plockat hem utmärkelsen för världens bästa fotbollspelare i 4 år, nämligen 2008, 2013, 2014 och 2016. Allt detta sammantaget gör Christiano Ronaldo till en av de största fotbollsspelarna genom tiderna.

Christianos karriär skuggas dock av ett antal skandaler. Bland annat åkte han år 2017 dit för skatteflykt och fick böta motsvarande 70 miljoner svenska kronor. År 2019 skedde samma sak en gång till; denna gång fick han dock böta närmare 200 miljoner svenska kronor. Utöver detta har han även den sista tiden varit i blåsvädret på grund av våldtäktsanklagelser, något som han själv förnekar starkt.