Den moderna fotbollen

Man brukar säga att den moderna fotbollen föddes då England fick två förbund, ett för fotboll och ett för rugby, under andra hälften av 1800-talet, eftersom man inte kunde komma överens om reglerna. England var även ett av de två lag som deltog i den första landskampen, då man ställdes mot Skottland i en match som dock slutade mållöst.

Efter det fick fotbollens spridning ordentlig fart och det bildades förbund och klubbar runt om i hela världen. Redan år 1885 kom de första professionella fotbollskontrakten i England och år 1889 startade Engelska ligan. Preston North End vann ligan detta första år.

År 1885 spelades även den första landskampen utanför Englands gränser. Detta var en match mellan USA och Kanada. Denna gång var det Kanada som drog det längsta strået. Sydamerikas första landskamp spelades inte förrän år 1901 och lagen som ställde upp då var Uruguay och Argentina.

Reglerna inom fotbollen är faktiskt i stort sett desamma nu som då. Den kanske största regeländringen handlar om hemåtpass. I den moderna fotbollens början var det tillåtet för målvakten att plocka upp passar från medspelare. Detta gjorde att det blev allt för lätt att spela ut tiden och man insåg snart att det var nödvändigt att göra en regeländrning.