Futsal

En snabbare och mer intensiv fotboll som kommit ur den traditionella fotbollen är spelet Futsal De största skillnaderna mot den vanliga fotbollen är att planen är mindre, så även bollen. Antalet utespelare är även färre och matcherna kortare. Detta gör att man får ett snabbare och mer intensivt spel som poängterar individuell teknisk skicklighet. Futsal spelas ofta, men inte nödvändigtvis, inomhus på till exempel en handbollsplan.

Sporten uppfanns på 1930-talet i Uruguay och de moderna reglerna skapades i Brasilien på 50-talet.

1982 höll den första VM-turneringen i futsal av AMF, futsalens egen världsorganisation. Så småningom började även FIFA visa intresse för sporten och valde att arrangera ett världsmästerskap år 1989. Nu för tiden finns det alltså 2 olika globala mästerskap, ett som arrangeras av AMF och ett som arrangeras av FIFA.

Det land som dominerat futsalen till stor del är Brasilien där sporten har ett enormt intresse. Av FIFAs åtta turneringar har man lyckats vinna fem. Många hävdar att det stora futsalintresset i Brasilien är bidragande till den stora tekniska skicklighet som ofta går att finna hos Brasilianska fotbollsspelare. En del stora spelare som till exempel Ronaldinho har gått över till att spela futsal efter sin ordinarie karriär.