Sveriges herrlandslag

Sveriges herrlandslag spelade sin allra första match år 1908 mot Norge. Då blev det vinst med inte mindre än 11-3. Sverige mötte under sina första år som landslag i första hand nordiska länder. Så såg det ut ungefär fram till 1920-talet. Det svenska landslaget utvecklades fort och år 1924 ställde man upp i OS och lyckades faktiskt knipa en bronspeng. Man spelade sitt första VM år 1934 där man slog ut Argentina, men sedan förlorade mot Tyskland och fick lämna turneringen. I OS 1936 åkte man ut direkt mot Japan, men revanscherade sig något året därpå med en fjärdeplats i VM i Frankrike.

När sedan andra världskriget ägde rum och de globala mästerskapen fick ställas in började Sverige dra ifrån många andra länder på fotbollsplanen. Medan många andra fick lägga fotbollen lite på is kunde Sverige fortsätta att spela matcher och träna relativt frekvent. Detta var troligtvis en bidragande orsak till en av de största svenska framgångarna någonsin när det kommer till fotboll, OS-guldet 1948. Då hade man ett otroligt starkt lag med stjärnor som Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Niels Liedholm.

De tre stjärnorna beslutade sig dock för att bli proffs och därmed inte fick spela i landslaget. Sverige lyckades trots detta avbräck vinna brons både i VM 1950 och OS 1952. År 1958 var det så dags för Sverige att arrangera VM på hemmaplan för första och hittills enda gången. Man tog sig hela vägen till final där man förlorade mot Brasilien, och detta VM silver räknas av många som den största prestationen någonsin av det svenska herrlandslaget.

Därefter gick det ordentligt tungt för de blågula herrarna i cirka tio år. Men vid VM i Västtyskland år 1974 lyckades man i alla fal knipa en femteplats, något som kunde ses som ett litet steg framåt. En av de centrala spelarna i laget på den tiden var Ralf Edström. Efter denna lilla uppåtgående väntade ett antal tunga år för det svenska landslaget. Man gjorde ett antal bottennoteringar, bland annat hamnade man efter Skottland och Nordirland i EM-kvalet 1984 och man missade VM både 1982 och 1986. 1990 lyckades man dock kvala in till VM, men åkte ut med huvudet före efter att ha förlorat alla sina gruppspelsmatcher, bland annat mot Costa Rica.

År 1992 var det återigen dags för ett mästerskap på hemmaplan, den här gången EM. Sverige med Tomas Brolin knep en fjärdeplats och i VM två år senare lyckades man knipa bronset efter Ravellis legendariska straffräddning. Sen gick det utför igen och det dröjde ända till 2002 innan man återigen kvalade in till VM där man gick obesegrad ur den så kallade ”dödens grupp”. Sverige lyckades även år 2006 ta sig vidare från gruppen, men åkte ut i kvartsfinal. Man misslyckades med att kvala in till VM 2010 och så också 2014 efter en playoff förlust mot Portugal. EM 2016 var också en besvikelse då man åkte ut i gruppen, men i VM 2018 lyckades Sverige för första gången på länge ta sig till kvartsfinal i VM, efter att bland annat ha slagit ut Tyskland. Väl där tog det stopp

mot England.