Studera och träna fotboll

Allt eftersom fler och fler ungdomar tränar och spelar fotboll på elitnivå blir det även vanligare att gymnasieutbildningar även lägger in fotboll i kursplanen. Vi kommer ge dig information gällande hur det är att studera och träna fotboll samtidigt.

Vilka skolor tillhandahåller en fotbollsutbildning?

Runt om i Sverige finns det flera olika gymnasieskolor som tillhandahåller gymnasial utbildning i fotboll, så kallade LIU-skolor.

Det finns skolor från norr till söder, om det inte är en renodlad idrottsskola finns det oftast en linje på befintligt gymnasium som är vigd till just fotboll.

Studera och träna fotboll

Eftersom det är mycket idrott på schemat om man studerar en linje som är specialiserad på just detta, kan det ibland vara svårt att hitta tid och fokus för sina studier. Detta är dock ett vanligt bekymmer för studenterna, vilket hjälps upp av att det till exempel är tydligare scheman över läxläsning och andra tillfällen då du som elev kan få stöd från lärare.

Tips

Om du är intresserad av att studera och utöva idrott under din gymnasietid så kan det vara bra att se till att jobba upp en liten ekonomisk buffert på lov och helger eftersom idrott och skola tar extra mycket tid. Har du inte tid att arbeta kan det vara en idé att sälja av saker du inte behöver längre, som till exempel en begagnad Iphone eller urvuxen idrottsutrustning. På så vis behöver du inte känna stress över att ha ett extrajobb under studietiden.